dimecres, 2 de març del 2011

ACTIVITAT 5: L'OBSERVACIÓ TÒNIC- POSTURAL

En aquesta primera imatge observem a un infant assegut davant un ordinador, sembla que esta content per l'expresió que té i se ho esta passant d'alló més bé tocant les tecles de l'ordinador, fen servir els dits amb més pressició ja que en aquesta edad té consolidada la pinça formada pel poze i l'índex. L'infant pot mantenir el cap dret i no nessecita les mans per aguantar-se. No hem d'oblidar que la posició asseguda, exigeix molt d'esforç i treball muscular,té tres funcions bases: mantenir el cap dret, la flexió lliure dels malucs i la possibilitat de girar el tronc. En questa edad l'evolució del to és rapida i massiva i domina l'hiportonia. Sense un bon equilibri del cos el nen no podria seure tot sol, parlem d'un equilibri estàtic. Amb aquesta edad la lateralitat no està definida ja que és al voltant dels tres als sis anys quan es determina.

Per tot aixó esmentat, jo penso que aquest infant té al voltant dels 11 mesos. 




En aquesta segona imatge podem veure una nena que s'ha acotxat a agafar una herba del jardí.Com podem veure la prenssió està completament assolida ja que agafa amb els dos dits l'herba. Parlant sobre l'equilibri, podriem dir que aquesta nena el té estàtic i dinàmic, ja que en aqueta edad l'infant fa els primers pasos sense ajuda. La lateralitat d'aquesta nena encara no està definida, però, veiem en la imatge que agafa l'herba amb la ma esquerra.Com la imatge anterior l'evolució del seu to muscular és ràpida i massiva. L'equilibri es molt important durant el desenvolupament psicomotor.
Jo diria que aquesta nena té al voltant dels 15 mesos.




En aquesta tercera imatge podem veure un nen assegut que està escrivin o dibuixant  en un paper damunt d'una taula, la postura del nen és recta no li fa falta un respaldo de la cadira per aguantar-se tot recte. Sobre el to muscular l'infant podrie relaxar voluntariament la tensió muscular. Si parlem de la prenssió podriem dir que aquest nen ja agafa correctament el llapis, vol dir que la té assolida. En aquesta edad, (parlant de l'equilibri) el nen ja pot fer molts moviments més coordinats, pujar i baixar escales, fer girs, etc.Sobre el control de la lateralitat, crec que ja la té definida, és dretà, agafa el llapis amb la dreta amb molta naturalitat.

Penso que aquest nen té al voltant dels 6 anys.










6 comentaris:

  1. hola rosana! estoy completamente de acuerdo con tus explicacions son muy parecidas a las mias, yo no las cambiaria!

    ResponElimina
  2. Rosana la segona foto pensó que el quilibri és dinàmic, ja que no es veu que la nena tingui intènció de caure.Doncs els demes els unic que canvia és l'edat.

    ResponElimina
  3. Hola rosana jo també estic d'acord amb tot el que as posat però crec la imatge 2 la nena te uns 2 anys

    ResponElimina
  4. Hola Rosana, els comentaris estan molt bé, les edats crec que tambè estan bé.

    ResponElimina
  5. Hola Rosana.
    els teus comentaris estan encertats i són molt més reduits que els meus! m'agrada. Però la nena de la segona foto afirmo que és, i, coincidint amb la Gemma, d'uns 20-21 mesos d'edat ja que segons els apunts de la conxi és en aquesta edat que l'infant pot recullir objectes del terra ajupint-se sense caure.( jo també pensava que tenia entre 15 i 18 però ara ja no)
    i pel que fa a la foto del nen crec que em vaig quedar curta i té entre 4 i 6 anys per que mostra preferència per una mà en concret.en aquest sentit crec que l'has encertat!

    ResponElimina
  6. Penso que les explicacions que vaig ficar són correctes i quasi bé tot els comentaris de les meves companyes compartèixen la meva opinió.

    ResponElimina